Jak na sušení ovoce a zeleniny
28.09.2022
Jedna z nejhezčích věcí na cestování jsou ty chvíle před odjezdem... plánování, velká očekávání, vůně dobrodružství.
Tak proč si během pročítání průvodců a zkoumání map nepřipravit nějaké to domácí sušené oživení instantních jídel, kterých jsou treky plné?
Co budete potřebovat?
- ostrý nůž
- prkýnko
- struhadlo a pečící papír- pouze pro případ, že budete např. kořenovou zeleninu strouhat místo krájení a vaše sušička má v plátech příliš velké otvory, kterými by nastrouhaná zelenina v průběhu sušení propadávala
- sušičku
Zelenina
- Ideální "zelenina" na sušení je např.: mrkev, petržel, celer, žampiony, houby. To jsou druhy zeleniny, které postačí dehydratovat teplem a prouděním vzduchu.
- Naopak např. česnek, cibuli, hrášek nebo kukuřici je vhodné sušit mrazem, aby nebyla negativně ovlivněna jejich chuť - proto je tyto druhy lepší sušené rovnou koupit.
Postup
- vybíráme zeleninu čerstvou, neotlučenou, celkově v dobrém stavu
- zeleninu očistíme a zbavíme slupek
- očištěnou zeleninu krájíme na plátky tenké cca 3 mm, spíše na drobné kousky - ty se pak snáze rehydratují / strouháme na středně hrubém struhadlu
- zeleninu rozprostřeme na pláty sušičky, pokud mají pláty větší otvory (standartní cca 1 x 1 cm) je vhodné na ně umístit pečící papír prostříhaný tak, aby přesto umožňoval proudění vzduchu
- sušíme cca 7-8 h na 65°C, dokud není zelenina zcela zbavena vody a nepůsobí tuhá/křehká
Zelenina se poté dá použít např. na zeleninový vývar se skleněnými nudlemi, do rizota nebo k těstovinám.
Ovoce
- ideální na sušení doma jsou jablka, to je taková křížalí klasika
- naopak např. sušené banány je lepší si pořídit kupované, ty sušené doma mají lepkavou konzistenci a nejsou právě to pravé ořechové
Postup
- vybíráme čerstvé ovoce bez promačkaných měkčích částí
- ovoce očistíme a zbavíme slupek (to u jablek není nutné)
- krájíme na plátky tenké cca 3 mm, u jablek je možné nechat na sušení větší kousky, které lze následně rozlámat na menší
- plátky rozprostřeme na pláty sušičky
- sušíme cca 7-8 h na 65°C, dokud není ovoce zcela zbaven vody a není křehké
A jak na domácí "jerky"?