Jak na jídlo na cesty
Instantní jídla. Jsou i lepší věci čím se živit na cestách, ale váha, voda, cena, plyn na vaření jsou věci, které nás k nim stále dokola vrací. Takže předesíláme, že následující článek není pro gurmány na cestách!
- jak dlouho se to vaří?
- kolik na to potřebuji vody?
- kolik to váží?
- je to dostatečně výživné?
- nezkazí se to v horku?
- dá se to jíst?! (V tomhle směru, pravda, má každý limity jinde)
Na základě posledních pár let cestování jsme si oba vybudovali solidní nenávist k čínským polévkám, ačkoliv mnoho lidí se jimi cpe horem dolem, my už tohle nezvládám (tady je ta má pomyslná hranice co se jíst ještě dá a co už ne). Taky ovesné kaše už nepatří mezi naše oblíbené snídaně, ty přichází na řadu, až když není hlad, ale HLAD. Ale po pár dnech chůze se nad nimi vždy slitujeme a náš vztah k nim nakonec pookřeje.
Když se prochází městem je vhodné se dobře najíst "plnohodnotného jídla", které na treku chybí, tzn. ovoce, zelenina, maso, tuky a další. My si např. na TA ve městě téměř vždy nakoupili fazole v rajském protlaku, velký pytel salátu, avokáda, ovoce, sýry, a další mléčné výrobky jako jogurty, atd. Osvěžení ve městě (a jídlo první den na treku po návštěvě města) nám tak pomohlo dlouhodobě udržovat vyváženou stravu a odvrátit vlčí hlad, který trekery často dříve či později na trailu potká.
Na ráno:
- ovesné kaše
- instantní polévky (jak "do hrnečku", tak na delší vaření)
- tortilly
- burákové máslo/nutella
- sezamová a slunečnicová semínka
- oříšky
- energetické tyčinky
- hořká čokoláda
- müsli s významným podílem ořechů a semínek
- rýžové chlebíčky
- krekry
Na hlavní jídla:
- těstoviny (expres, 3 min vaření; v rámci úspor vody i plynu)
- rýžové nudle (do polévky nebo společně s EM masem a povařenou sušenou zeleninou)
- kuskus (zalévaný vývarem z bujónu nebo s kořením a vývarem ze sušené zeleniny)
- instantní bramborová kaše (např. s Expres Menu masem nebo konzervičkou slaných rybiček)
- sušené sójové maso (bohužel se déle vaří, ale je extrémně výživné, samá bílkovina; povařené v bujónu nebo s kořením)
- tortilly s tuňákovou/lososovou pomazánkou (ideálně v tubě jaké vyrábí Rio Mare)
- instantní polévky (lze užít jako omáčky ke kuskusu či těstovinám, např. rajčatová či žampionová)
- sušený hrášek (ten jsme objevila až na Zélandu, v ČR jsem na něj zatím nenarazili)
- konzervy tuňáka/jiného masa (na Zélandu balené v praktickém pytlíčku místo v konzervě)
- rajský koncentrát protlaku v tubě
- indické a obdobné omáčky v pytlíčkách
Na posílení
(svačinky, které pravidelně a většinou i preventivně dodržujeme- ten nedostatek energie co se dostaví bez svačinky mne vždycky doslova uzemní):
- müsli tyčinky a další (hodně vybíráme dle energetických hodnot)
- flapjacky (ovesné tyčinky, výživné a dobré)
- sušené maso (návod na domácí v článku Sušárna)
- tvrdé salámy
- tvrdé sýry
- sušená zelenina
- sušené ovoce (zejména jablka, brusinky, rozinky, banány, meruňky, ananas)
- solené arašídy a jiné oříšky
Dále:
- sůl a pepř, společně s kari tvoří takovou klasiku, co se hodí skoro do všeho jídla
- pytlíky s čajem / instantní káva
Na dlouhé treky:
- sáčky na přípravu rehydratačního roztoku (kvůli úbytku soli a minerálů díky dlouhodobé námaze a pocení ve vyšších teplotách)
- magnesium (které, kromě toho, že to je dobrota, i pomáhá proti křečím)
- ještě lépe magnesium s vitamínem B6 (který pomáhá mj. proti únavě)