Jak na domácí "jerky"
29.09.2022
Domácí "jerky", tedy sušené maso, je jednoduchý způsob jak si vyladit tuto oblíbenou trailovou pochoutku, která je plná živin, dle vlastní chuti a navíc při tom ušetřit nějaké peníze.
3 důvody proč si sušit vlastní "jerky" doma:
- vyladíte si chuť podle svého- pálivé? česnekové? pepřové? Jak je libo.
- ušetříte - ve srovnání s prodávaným sušeným masem je cena jeho domácí varianty výrazně nižší (dle vybraného druhu masa)
- je to zábava - sušené maso je skvělé na vaše cesty, ale třeba i jako vlastnoručně vyráběný dárek
Co vše budete potřebovat:
- ostrý nůž
- prkýnko
- sójovou omáčku s obsahem soli
- sušený česnek / chilli / pepř
- sušičku na ovoce
Postup
- vyberte a kupte vhodné maso - ideálně málo prorostlé hovězí bez tuku, za nás doporučujeme buď zadní nebo falešnou svíčkovou, u kterých je poměr cena výkon asi nejlepší
- dejte maso buď lehce zmrazit (např. na 2-3 hodiny), aby se lépe krájelo anebo dejte klasicky zmrazit a před krájením nechte částečně povolit
- z masa odstraňte blány, šlachy a tučné kousky (tip! odřezky můžete použít třeba na hovězí vývar)
- plátky krájejte cca 3 mm tenké, aby se maso dobře a relativně za krátkou dobu mohlo vysušit a krájejte je kolmo na směr vláken masa - jerky pak bude méně žvýkavé, velikost jednotlivých kousků záleží na vkusu každého, my doporučujeme velikost cca do 10 cm délky a spíše podlouhlé kousky
- již nakrájené maso dejte do krabičky, zalijte jej sójovou omáčkou (s obsahem soli, která působí jako konzervant), té dejte takové množství, aby jí maso postupně vstřebalo (můžete jí později přilít další dávku), a dále okořeňte dle chuti- my doporučujeme sušený česnek a čerstvě namletý pepř a vše důkladně promíchejte
- vložte do ledničky a nechte naložené do druhého dne, občas znovu promíchejte
- druhý den pečlivě rozložte jednotlivé kousky masa na pláty sušičky a nechte mezi nimi malé mezírky, aby mohl dobře proudit vzduch
- sušte cca 8 hodin na 65°C do té doby než bude maso tmavší barvy a suché až lámavé
Balení - zip lock sáčky
Ideální jako obal sušeného masa jsou zip lock sáčky, zejména z důvodu jejich uzavíratelného provedení. Nicméně je vhodné vybrat jejich robustnější variantu- jelikož je sušené maso tvrdé, může snadno dojít k protržení pytlíčku.