Jak na domácí dehydratované jídlo na cesty

28.09.2022

Příprava na cesty může být krásnou součástí cesty samotné. A pro všechny, kteří se rádi připravují a zároveň nechtějí dávat poměrně vysoké částky za dehydratovaná jídla z obchodů, která mnohdy dosahují vyšších cen než jídla v restauraci, jsme připravili článek jako nápovědu jak si připravit takové domácí dehydratované jídlo přizpůsobené vaší chuti, preferencím, obvyklému apetitu, ale třeba i alergiím. 

...no a taky vaší kapse. Ať zbydou peníze na další cesty, že jo. 

5 důvodů proč si připravovat sušené jídlo doma

  1. příprava je součástí cesty samotné a můžete se díky ní začít o to víc a dřív soustředit na odjezd a těšit se na další dobrodružství
  2. ušetříte - vzhledem k cenám připravených dehydratovaných jídel ušetříte spoustu peněz na další cesty
  3. ušetříte i na váze - jídla jsou lehoučká a po rehydrataci zasytí i zahřejí
  4. vše si vyladíte podle své vlastní chuti - pálivé / slané / kořeněné -  a zároveň si velikost porce připravíte přesně na míru
  5. díky obalu jsou významně skladnější než jejich kupovaná verze

Každý si musí sám vytipovat co mu na cestě chutná a co ne, někdo může jíst pořád to samé dokola a někdo potřebuje různorodější stravu. My jsme vybrali seznam ingrediencí, které používáme na naše domácí dehydratovaná jídla my, a které postačí nasypat do horké vody, zamíchat a nechat odstát- přesně jako kupovaná expediční jídla. Zbytek už se udělá za vás a za 10 minut hodujete.

Na sušených jídlech je kromě toho, že jsou téměř bez práce, skvělá ještě jedna věc- to, že je nutné je horkou vodou pouze zalít a nikoliv je vařit, významně přispívá k velké úspoře paliva na vaření, ať už lihu nebo plynu. 

Např.: na jednou dvoj-jídlo o váze cca 250 - 300g je třeba cca 500 - 600 ml vody, přičemž na uvedení tohoto množství vody do varu je třeba pouze 30 ml lihu

Jedinou nevýhodou domácích dehydratovaných jídel je to, že je nelze (na rozdíl od těch kupovaných) zalévat přímo v obalu. Nicméně, to se ani nedá považovat za opravdovou nevýhodu, vymýt nebo vytřít hrnec po jídle je malá cena za to, že se člověk nají ještě vcelku kulturně ve srovnání s tím, když doluje již hydratované jídlo z původního obalu. 

Co vše budete potřebovat? 

  1. pochopitelně ingredience dle vašeho zamýšleného jídla
  2. kuchyňskou váhu: na navážení ideálního množství
  3. zip lock pytlíčky / vakuovačku
  4. lihovku: na nadepsání připravených balíčku s jídlem

Související články


Ingredience 


Tabulku s přehledem, přibližnými cenami za danou velikost balíčku, a počtem porcí, 

na které balíček cca vystačí, naleznete níže.


  • instantní rýže - mrazem sušená rýže, kterou stačí zalít horkou vodou a nechat pár minut odstát, my máme vyzkoušenou rýži od výrobce hotovky.cz, balíček 150 g vystačí na sytou porci pro dva trekery
  • kuskus - klasika, forma těstovin, kterou stačí zalít horkou vodou a nechat odstát, kuchařské variace jsou prakticky nekonečné - se zeleninou, s kari, s tymiánem, s bujónem
  • těstoviny - jejich "express" varianta, obvykle je na balíčku uvedeno, že je třeba je vařit 2-3 minuty, stačí je ovšem pouze horkou vodou zalít a opět nechat pouze odstát, ke koupi např. v řetězci LIDL- COMBINE TORTI : 2 minutes
  • instantní bramborová kaše - těch je mnoho variant, my jsme se prozatím přiklonili k té od hotovky.cz - chuťově je skvělá, jen je třeba trošku dosolit a 80 g balíček vystačí např. v kombinaci s kouskem sušeného masa nebo s tuňákem na 2 lehké porce jídla - tip: chuťovka je si kaši posypat třeba i smaženou cibulkou

Každý si musí vytipovat co mu na cestě chutná a co ne, někdo může jíst pořád to samé dokola a někdo potřebuje různorodější stravu. My jsme vybrali seznam ingrediencí, které používáme na naše domácí dehydratovaná jídla my, a které postačí nasypat do horké vody, zamíchat a nechat odstát- přesně jako kupovaná expediční jídla. Zbytek už se udělá za vás a za 10 minut hodujete.

  • sušená zelenina - varianta je buď domácí výroba v sušičce (dobrá zelenina na domácí sušení je např. mrkev, petržel, celer, žampiony viz článek Jak na sušení ovoce a zeleniny) nebo je možné pořídit kupovanou sušenou zeleninu, která může obsahovat i druhy, které je doma obtížné sušit (jelikož je pro jejich vysušení vhodné použít sušení mrazem, nikoliv prouděním teplého vzduchu), tedy např. hrášek, cibuli nebo česnek, ideální kombinaci poměr cena - výkon lze nalézt na webu chut.cz, kde je možné zakoupit např. sušenou zeleninovou směs na rizotosušenou brokolici, nebo sušený hrášek
  • sušená mozzarella - jako přísadu do jídla volíme variantu výrobce allnature, patří ale mezi dražší ingredience, které chuť jídla oživí jen lehce, a dostat ji po jídle z nádobí a příborů může být trochu boj
  • sušené mleté maso - ideální do těstovin, k rýži i kuskusu, jak na sušení masa naleznete v článku Jak na domácí "jerky"
  • sušená rajčata - doplněk pro ty, kteří si chtějí vylepšit např. boloňské těstoviny nebo kuskus, jejich výrazná chuť jídlo rozhodně ozvláštní
  • na omáčky - rajčatovou / hráškovou využíváme průmyslové pytlíky, nejlépe tzv. "polévky do hrnečku", jež je třeba pouze zalít horkou vodou a nechat odstát, při troše výběru je možné nalézt takové, jejichž složení je např. pouze prášek ze sušených rajčat a koření, obvykle používáme jeden 25 g balíček polévky na porci jídla
  • bylinková sůl - ideální je si jídla rovnou, alespoň základně, posolit a okořenit, aby byla následná příprava co nejjednodušší, bylinková sůl bývá chuťově zajímavější a jídla rozhodně oživí

Tabulka ingrediencí


+ bonus ve formě...

... tuňákových kapsiček! Na Zélandu jsme je milovali pro jejich praktičnost a skladnost a zoufali jsme si, že se u nás nedají sehnat, ale konečně jsme je objevili i v naší kotlince! 

Sice nejde o dehydratovanou stravu, ale tuňák zabalený v lehké a skladné kapsičce je na cesty zcela ideálním společníkem, cena je cca 40-50 Kč / 80 g, nicméně je skvělým oživením a společně s tortillou může sloužit i jako rychlý a stále ještě relativně lehký (myšleno na váhu i trávení) oběd. U nás je k prodeji nabízí Makro nebo třeba košík.cz.

+ domácí ingredience navíc ve formě...

... sušeného mletého masa. Sušené mleté maso je skvělý doplněk do mnoha směsí dehydratovaných jídel od boloňských těstovin až po rizoto. Naše recepty na směsi najdete v článku Jak na domácí dehydratovaná jídla. 

Připravit domácí sušené maso je velmi snadné:

  • Zakupte hovězí mleté maso, nejlépe s nízkým obsahem tuku, to osolte a okořeňte a důkladně promíchejte v míse. 
  • Na pláty sušičky umístěte perforovaný pečící papír (tedy v případě, že vaše sušička má klasické pláty s mřížkou 1 x 1 cm), aby mohl dobře proudit vzduch a maso zároveň skrz pláty nepropadávalo.
  • Okořeněné maso následně prsty rozdrobte na jednotlivé pláty pokryté pečícím papírem na malé kousky. 
  • Sušte cca 8 h na 65°C do té doby než bude maso tmavé a tvrdé.

Sušené mleté maso je skvělé do boloňských těstovin:


Balení 


Zip lock sáčky

  • jsou lehčí a skladnější než klasické obaly kupovaných dehydratovaných jídel 
  • jsou k sehnání prakticky v každé drogerii nebo prodejně potravin
  • po konzumaci jejich obsahu jsou ideální jako odpadkové pytlíky díky svému opakovatelnému uzavírání
  • vzhledem k tomu, že sáčky mohou být náchylné k protržení je vhodné přijmout další opatření - např. sáčky v batohu umístit do tenkého látkového sáčku, který předejde jejich protržení o další vybavení
  • jejich nevýhodou je, že jsou významně náchylnější k poškození než obaly kupovaných dehydratovaných jídel


Vakuovačka

  • její výhodou je, že díky kompresi jsou balíčky s jídlem ještě kompaktnější
  • v případě, že do vakuovačky zakoupíte pytlíky ze silnějšího materiálu, nebudou tak náchylné k protržení jako balíčky v zip lock sáčku
  • nevýhodou jsou samozřejmě vyšší pořizovací náklady


jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu
jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu